Apasati pe imagini pentru vizualizare
Catedrala Incoronarii din Alba Iulia a fost prima mare catedrala ridicata dupa anul 1918. Este o constructie impunatoare, ridicata intre 1921-1923, dupa planurile arhitectului D. Ghe. Stefanescu si sub conducerea inginerului T. Eremia.
Aici au fost incoronati suveranii Romaniei Mari, catedrala purtand si numele de Catedrala Incoronarii. Edificiul are forma de cruce greaca inscrisa, cu un pridvor deschis, in interior se patrunde printr-un pronaos dreptunghiular, cu trei unitati de boltire in segment de arc de cerc, un naos ingust si altar.
Pictura in fresca este realizata in spiritul iconografiei traditionale de catre Constantin Petrescu. De o parte si de alta a intrarii apar portretele suveranilor Romaniei Mari – regele Ferdinand I si sotia sa, Maria – subliniind cu aceasta semnificatia istorica a edificiului. Iconostasul, mobilierul, stranele au fost realizate din lemn de stejar, prezentand aceleasi motive decorative de inspiratie brancoveneasca.
Ansamblul este dominat de un turn-clopotnita, inalt de 58m, terminat in forma de cupola sprijinita pe coloane. In prezent aici se afla sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia.
Catedrala Incoronarii din Alba Iulia este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Catedrala Incoronarii din Alba Iulia
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Alba Iulia
Coordonate GPS: 46.068184,23.56934
Incepand din vara anului 2009, pasionatii de echitatie vor descoperi ca pot practica acest minunat sport in interiorul Cetatii Albe Carolina, unde s-a deschis un Centru de Echitatie.
Turistii pot ale
Calcarele cu orbitoline de la Piatra Corbului reprezinta o arie protejata situata in Muntii Apuseni, judetul Alba, in apropierea localitatii Tauti.
Rezervatia a fost infiintata in 1954 si se compune
Tel: 0358.103.645, 0722.683.340, 0722.181.626
E-mail: alba@antrec.ro
In parcul din fata Universitatii I Decembrie 1918, se afla un mic monument ridicat in 1853, in memoria colonelului Ludwic von Losenau, cazut in lupta impotriva trupelor conduse de generalul Bem.
In a
Amplasata in fata palatului princiar, statuia lui Mihai Viteazul a fost realizata in bronz de catre sculptorul Oscar Han (1968).
Amplasat in fata Palatului Princiar, in spatele statuii ecvestre, baso
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.