Arcul de Triumf a fost inaltat cu ocazia intoarcerii trupelor romane din razboiul de independenta, in anul 1878. Face parte dintr-o galerie onoranta de monumente care comemoreaza participarea Romaniei la Primul Razboi Mondial, printre care specificam: Catedrala Incoronarii de la Alba Iulia, Mausoleul de Marasesti, Crucea Eroilor Neamului de pe muntele Caraiman si Mormantul Eroului Necunoscut din Parcul Carol Bucuresti.
Monumentul se afla la intersectia soselei Pavel Kiseleff cu bulevardele Constantin Prezan, Alexandru Averescu si Alexandru Constantinescu, fiind construit in perioada anilor 1921-1922, sub indrumarea cunoscutului arhitect Petre Antonescu. Acesta este renumit pentru participarea la Comisia pentru organizarea serbarilor incoronarii, aceasta apeland la serviciile sale odata cu numirea regelui Ferdinand I si a reginei Maria, suverani al Romaniei Mari.
Micul Paris interbelic a fost impodobit cu acest monument deosebit, realizat din beton (scheletul constructiei) si ipsos (basoreliefurile exterioare), lucru ce a determinat degradarea masiva a monumentului, hotarandu-se daramarea acestuia. Insa, presa vremii, in frunte cu Mihai Mora au adus in atentia publica ideea renovarii Arcului de Triumf, idee ce a fost concretizata in perioada 1935-1936, cu mult ajutor din partea populatiei.
Fatada sudica este elegant impodobita cu medalioane in bronz, ce infatiseaza chipurile regelui Ferdinand si al reginei Maria, care le inocuiesc pe cele originale, distruse de regimul comunist, dupa anii ’80. In locul lor fusesera aplicate doua flori mari de piatra, ce au fost date jos dupa 1989. Deasupra fiecarui medalion se afla cate o Victorie in relief, opera ale sculptorilor C. Baraski si M. Constantinescu. Pe fata nordica este expus un razboinic cu sabie, lucrare a lui I. Jalea. Victoriile de deasupra sunt executate de sculptorii D. Onofrei si C. Medrea.
Pe pietrele de bolta ale monumentului sunt inscrise numele localitatilor unde s-au purtat batalii in Primul Razboi Mondial: Marasesti, Oituz, Cerna, Neajlov, Jiu, Olt, Marasti s.a, iar pe fatadele laterale sunt inscrise proclamatiile regelui Ferdinand catre popor cand tara a intrat in razboi si cea de la Alba Iulia cu prilejul incoronarii.
Arcul de Triumf este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Bucuresti
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.
Coordonate GPS: 44.762337,26.125488
Lacul Floreasca este un lac antropic din Bucuresti, sectorul 1, amenajat pe cursul raului Colentina, ce are in amonte Lacul Herastrau si in aval Lacul Tei.
Are o suprafata de 70 ha, o lungime de 3 km
Muzeul National de Arta Contemporana a fost infiintat in anul 2001, intr-una din aripile Palatului Parlamentului, in urma deciziei Guvernului Romaniei.
Acesta a fost constituit prin fuziunea Oficiulu
Adresa: Strada Piata Natiunilor Unite nr. 3 - 5, Bucureşti, 050121
Telefon: 021-3202059 Rezervari si informatii, 073-5026762 Rezervari si informatii
teatru.inculise.ro
Teatrul ''In Culise'' "aduna s
Hanul cu Tei a fost construit in 1833 de catre doi negustori, ce detineau pravalii de o parte si de alta a pasajului.
Este singurul han istoric din Bucuresti care si-a pastrat forma de origine.
In
Biserica Sf.Nicolae - Rusa se inalta in apropierea Universitatii Bucuresti, pe Str.Ion Ghica nr. 9, Sectorul 3.
Constructia, cu turlele sale specifice arhitecturii traditionale rusesti a fost realiza
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.