Apasati pe imagini pentru vizualizare
Infiintat in anul 1859, Muzeul Zoologic este o sectie a muzeului ardelean, ce numara in prezent peste 300.000 de piese. Este adapostit la parterul cladirii in care se afla Facultatatea de Biologie, Biblioteca facultatii, Institutul de Speologie, Centrul de Cineficare al Universitatii si Centrul de Microscopie Electronica.
Planul dupa care a fost construita aceasta cladire este identic cu cel al Institutului de zoologie din Napoli si a fost ridicat in jurul anului 1912. Muzeul face parte din Patrimoniul Universitatii "Babes Bolyai" si este format din mai multe colectii stiintifice de animale (colectia malacologica Niltz, colectia lepidopterologica Franzenau, colectia de izopode Radu etc.).
Ca valoare stiintifica si dupa numarul de exemplare conservate, Muzeul Zoologic se situeaza pe locul al II-lea, dupa Muzeul "Gr. Antipa", din Bucuresti.
Este structurat in 3 sectiuni: expozitia propriu-zisa, ce cuprinde un numar mare de vertebrate si nevertebrate, expuse izolat sau in diorama si microdiorame care reproduc cadrul natural; colectiile stiintifice, ce cuprind peste 300.000 de exemplare de animale (majoritatea insecte) si care sunt accesibile doar specialistilor; si rezerva muzeului, a carui material biologic este expus temporar sau cu care se completeaza expozitia.
O parte din exponate reprezinta fauna exotica, precum: colectia de corali, scoica-de-perle, stele-de-mare, pestele-electric Africa, gainusa de desert, dropia-gulerata, mangusta si multe altele.
Domina insectele, fiind o variatiune de fluturi si larve ce expun etapele elaborarii firului de matase la fluturele-de-matase.
Expozitiile sunt rezultatul muncii de o viata a mai multor cercetatori, o parte dintre acestia fiind cadre didactice sau studenti ai facultatii. In cadrul expozitiei sunt expuse si animale rare, specii disparute sau endemisme ca de exemplu: nautilul, relict din era primara, care se gaseste doar in Oceanul Pacific, asperetele, tuatara, care traieste doar in Noua Zeelanda, porumbelul-evantai, vulturul-barbos si vulturul plesuv. Muzeul a participat la organizarea de expozitii temporare la muzeele din Vatra-Dornei si Targu- Mures si de asemenea la organizarea unei expozitii temporare de reptile vii venita de la Arad.
Muzeul Zoologic Cluj Napoca este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Muzeul Zoologic Cluj Napoca
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Cluj Napoca
Coordonate GPS: 46.7654915,23.5799179
Opera Nationala Romana din Cluj si-a deschis portile la 18 septembrie 1919, simultan cu Teatrul National si Conservatorul de Muzica. Pe 13 - 14 mai 1920 au fost puse pe scena 2 concerte simfonice cond
Gradina Miko a fost donata orasului Cluj de catre Imre Miko, fost guvernator al Transilvaniei, in scopul amenajarii unui parc public. In prezent acest domeniu gazduieste cladirea Facultatii de Geograf
Cladirea a fost timp de 50 de ani resedinta politicanului si poetului Emil Isac (1881-1954). Aici l-au vizitat personalitati remarcante ale vremii precum: Ion Luca Caragiale, Bogdan Petriceicu-Hasdeu,
Casa Filstich-Kemeny din Cluj-Napoca, una dintre cele mai frumoase cladiri ale epocii sale, a fost declarata monument istoric. La parterul cladirii, imediat dupa poarta, se poate observa un cadru de u
Muzeul de Mineralogie al Universitatii Babes-Bolyai are la baza colectiile Institutului de Mineralogie (Universitatea Ferenc Joszef) si cuprinde o diversa paleta de minerale.
In prezent, patrimoniul
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.