Apasati pe imagini pentru vizualizare
Obeliscul Carolina din Cluj Napoca reprezinta cel mai vechi monument laic al orasului. Acesta a fost realizat in anul 1831 sub forma unei coloane monumentale.
Monumentul comemoreaza prima vizita regala a lui Francisc I si a Carolinei Augusta in Cluj in perioada 18-27 august 1817.
Proiectul a fost realizat din donatii publice, suma lipsa de 16.000 de forinti fiind oferita de procurorului Clujului, Imre Topler, care spera ca in urma realizarii obeliscului sa ii fie acordat gradul nobiliar pe care il solicitase.
Initial obeliscul a fost amplasat in Piata Unirii (fosta Piata Mare). In anul 1898, pentru a face loc statuii lui Matei Corvin acesta a fost mutat in Piata Muzeului (fosta Piata Mica sau Piata Carolina Augusta)
Obeliscul propriu-zis reprezentand un inger ce poarta efigiile intr-o cununa de lauri si cei 4 vulturi de piatra care tin in plisc lauri, a fost realizat de sculptorul Anton Csuras si profesorul de desen Samuel Nagy.
Basoreliefurile ce redau momente din vizita imparatului, au fost realizate de sculptorul vienez Josef Klieber (1773-1850). Basorelieful estic arata parada de intrare a imparatului, iar cel vestic o infatiseaza pe imparateasa oferind bani unei batrane.
Coloana Carolina are 10 m inaltime.
Adresa: Piata Muzeului
Obeliscul (Coloana) Carolina Cluj Napoca este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Obeliscul (Coloana) Carolina Cluj Napoca
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Cluj Napoca
Coordonate GPS: 46.7717,23.58709
Casa Filstich-Kemeny din Cluj-Napoca, una dintre cele mai frumoase cladiri ale epocii sale, a fost declarata monument istoric. La parterul cladirii, imediat dupa poarta, se poate observa un cadru de u
In Casa Matei din Cluj Napoca s-a nascut, la 23 februarie 1440, Matei Corvin, fiu al voievodului Transilvaniei Iancu de Hunedoara. Ulterior, Matei Corvin a devenit rege al Ungariei in perioada 1458-14
Sinanoga Neologa este un lacas de cult mozaic in municipiul Cluj-Napoca, construit in perioada 1886-1887, in stil maur.
Cunscuta si sub denumirea de Templul Memorial al Deporatilor Evrei, sinanoga a
Un bazin olimpic perfect pentru cei ce doresc sa faca performanta in domeniul natatiei, dar si pentru amatori.
Adresa:
langa Intersectia Strazii Plopilor cu Str. Pandurilor
Preturi:
10 lei/zi , copi
Cimitirul Hajongard (in maghiara Házsongárdi temető, din germana Hasengarten) de pe fosta Ulita Macelarilor, in prezent str. Avram Iancu, este unul din cele mai vechi cimitire din Cluj, infiintat i
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.