Apasati pe imagini pentru vizualizare
Biserica evanghelica din Oradea reprezinta un monument istoric.
In anul 1811, comunitatea evanghelica lutherana din oras isi construieste o capela mica pe terenul situat pe actuala strada Tudor Vladimirescu. Odata cu trecerea timpului, ea devine neincapatoare, fiind demolata. Actuala biserica a fost ridicata in perioada 1902-1903.
Biserica a fost realizata in stil neogotic, dupa proiectul lui Petz Samu. Fatada principala, spre strada, pare masiva datorita celor trei turnuri. Pe axa centrala a fatadei este situat portalul incoronat cu un atic triunghiular. Deasupra portalului este o fereastra circulara (rozasa), celelalte ferestre fiind cu arc frant, specifice stilului gotic.
Biserica este alcatuita din pronaos, deasupra caruia se afla turnul central, din nava dreptunghiulara si din sanctuar, care se termina cu o absida trapezoidala. Sanctuarul este decorat cu vitralii ce dateaza din anul 1941, opere ale atelierului Palka din Budapesta. In anul 1991 biserica a fost restaurata in totalitate.
Adresa: Str. Tudor Vladimirescu 26
Biserica evanghelica-luterana Oradea este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Crisana, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Biserica evanghelica-luterana Oradea
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Oradea
Coordonate GPS: 47.05763,21.92478
Biserica cu Luna, cunoscuta si sub denumirea Catedrala Adormirea Maicii Domnului, este o biserica crestin-ortodoxa aflata in Oradea, construita intre anii 1784-1790.
Edificiul a fost denumit astfel
Palatul Baroc din Oradea, este unul din cele mai valoroase edificii construite in acest stil de pe teritoriul Romaniei.
La fel ca si Bazilica Sf. Maria si Sirul Canonicilor, palatul a fost ridicat i
Situl arheologic Salca se afla in periferia sudica a localitatii Oradea, pe portiunea cuprinsa intre Cimitirul Rulikovszky si fosta Fabrica de Bere. Este cel mai intins si totodata cel mai complex sit
Palatul Vulturul Negru este un monument arhitectonic reprezentativ al municipiului Oradea. Palatul a fost construit intre 1907-1908 de arhitectii oradeni Marcell Komor si Dezső Jakob, in stil sece
Sirul canonicilor reprezinta un monument de arhitectura din Oradea, realizat in stil baroc. Acesta a fost construit in perioada 1758-1875 de catre arhitectul F.A. Hillebrandt.
Cuprinde 10 cladiri uni
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.