Apasati pe imagini pentru vizualizare
Manastirea Zamca reprezinta cel mai important edificiu religios construit de comunitatea armeneasca din Suceava.
Lacasul de cult este defapt un complex medieval fortificat, ce a avut anterior rolul de manastire armeneasca.
Construit in anul 1606 de catre armenii refugiati in Moldova, complexul medieval Zamca a fost ridicat pe un platou din vestul orasului, cu o pozitionare strategica.
Ansamblul arhitectural este de o valoare inestimabila, redand stilul caracteristic secolului al XVII-lea si este format din trei cladiri: biserica principala "Sf. Auxentie", turnul clopotnita si o cladire cu paraclis la etaj, unde se afla intrarea in incinta manastirii.
Numele sub care ne este cunoscuta azi manastirea se datoreaza polonezilor care au ocupat lacasul de cult la sfarsitul secolului XVII: "zamek" sau "zamki" desemneaza o cetate sau o fortificatie. In timpul ocupatiei poloneze constructia s-a deteriorat, urmand sa fie restaurata.
Ansamblul a adapostit pe langa sediul episcopal din timpul domniei lui Alexandru cel Bun, ce inainte fusese la Lemberg (Lviv, Ucraina de astazi) si o comunitate de calugari, in interiorul zidurilor pastrandu-se dovezi ale locuirii acestora.
Biserica principala a fost ctitorita la inceputul sec. XVII de un armean instarit, Agopsa Vartan, a carui piatra de mormant din pronaos a fost principalul reper pentru datarea constructiei.
Detaliile constructiie ce tin de stilul armean ii dau bisericii o nota deosebita: turnul de est, ridicat in 1606, ce adaposteste un paraclis dedicat Sf. Grigore si, la ultimul nivel, camera clopotelor.
Arhitectura cladirii insumeaza mai multe etape de constructie, usor de remarcat prin aspectul exterior. De o deosebita frumusete este paraclisul inchinat Sfintei Fecioare, ce a fost realizat ca o biserica moldoveneasca in miniatura. Format din naos patrat cu turla pe arce piezise si altar semicircular, in care se mai pastreaza inca pictura in fresca, paraclisul este similar celui al bisericii contemporane din Dragomirna.
Manastirea Zamca este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Bucovina, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Manastirea Zamca
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Suceava
Coordonate GPS: 47.693126,26.229858
Cascada Tihu este o cascada inalta de aproximativ 8 metri, situata in Parcul National Calimani, la 500 de m de la afluenta cu paraul Tihu in amonte de paraul Umed.
Statuia Bucovina inaripata este situata in Piata 22 Decembrie, in centrul municipiului Suceva.
A fost realizata de sculptorul Mircea Daneasa, fiind dezvelita in anul 2009 si reprezinta o silueta inar
Parcul central este situat in inima orasului Suceava.
Acesta adaposteste doua opere de arta importante: bustul compozitorului Ciprian Porumbescu (opera din anul 1933 a sculptorului Ioan Cirdei) si b
Piscina este situata in interiorul Hotelului Conacul Domnesc.
Adresa: Scheia, Str. Agronomului, nr. 445, Suceava
Program: non-stop
Tarife acces:
Piscina, sauna, jacuzzi: 25 lei/persoana/zi
Cada h
Inaugurata inca din anul 1953, Casa Memoriala "Ciprian Porumbescu" a fost amenajata intr-o anexa a fostei case parohiale de la Stupca, construita din lemn, la sfarsitul secolului al XIX-lea,
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.