Apasati pe imagini pentru vizualizare
Biserica domneasca Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul din Vaslui a fost ridicata in anul 1490 de catre Stefan cel Mare ca paraclis al curtii domnesti, pe locul unei biserici mai vechi din secolul al XIV-lea.
In anul 1820 a fost reconstruita de catre Maria Cantacuzino, vaduva fostului mare logofat Costache Ghica, proprietar al targului Vaslui, pastrandu-se planul initial. Infatisarea de astazi se datoreaza lucrarilor de restaurare din anii 1913-1930.
O particularitate a constructiei il constituie pronaosului supralargit, solutie preluata ca model in construirea bisericilor de oras din vremea marelui voievod.
Sistemul de boltire, sprijinit pe arcuri dublou si stalpi este alcatuit dintr-o bolta semicilindrica pe pronaos si cafas, bolta cu penetratii pe naos, semicalote pe altar si absidele laterale.
Biserica detine bunuri de cult din secolele XVIII-XIX (icoane, argintarie si carti religioase), precum si iconostasul, ulei pe lemn, secolul al XIX-lea. In curtea bisericii se afla necropola familiei Elena Subin, nascuta Ghica.
Sursa
Biserica domneasca Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul din Vaslui este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Vaslui
, la pensiunile si vilele din apropiere.
Coordonate GPS: 46.6424484,27.7347546
Manastirea Tanacu este situata in localitatea cu acelasi nume din judetul Vaslui.
Lacasul de cult a luat fiinta in anul 2000. Au fost construite un paraclis si un corp de chilii.
Biserica acestei m
Manastirea Grajdeni este o manastire de maici din judetul Vaslui, ce poarta hramul Sfanta Treime. Numele de Grajdeni vine de la grajdurile care adaposteau caii Postei. Aici obisnuia sa poposeasca si P
Manastirea Floresti din judetul Vaslui este situata in satul Floresti, comuna Poienesti.
Ansamblul monahal(biserica Sf. Ilie, turnul-clopotnita, palatul egumenesc si zidul de incinta) este unul dintre
Palatul Mavrocordat, dupa cum mai este numit Palatul Copiilor, este o cladire istorica reprezentativa pentru municipiul Vaslui, construita in anul 1890 de catre Constantin Mavrocordat.
In perioada in
Statiunea Baile Dranceni se afla in lunca Prutului, judetul Vaslui si detine factori naturali de cura: ape minerale sulfuroase, clorurate-sodice, iodurate.
La Baile Dranceni pot fi tratate afectiuni
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.